Rogaining?

A short description of rogaining, in finnish only. English info can be read at IRF pages.

Rogaining on suunnistuksen sukulaislaji joka kehitettiin Australian Yliopistomaailmassa 1970-luvulla. Rogaining-kilpailuissa ajatuksena on kerätä pisteitä käymällä eriarvoisilla rasteilla haluamassaan järjestyksessä annetun ajan puitteissa. Kilpailijat saavat palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään ja vaihtamaan varusteitaan milloin vain – myöskin maaliin saa palata vaikka tunnin jälkeen jos siltä tuntuu. Toki kilpailullisin tavoittein matkaan lähteneet joukkueet käyttävät jokaisen minuutin matkan tekoon ja maalin sulkeutuessa loppukirit ovat kovimmillaan. Tässä lajiss akun usein voiton vie viimeisten joukossa maaliin tullut joukkue. Kilpailu käydään 2-5 hengen joukkueilla ja kilpailun kesto on sarjasta ja tapahtumasta riippuen 2tunnista aina vuorokauden 24h kilpailuihin. Lajin arvokilpailut ovat aina kestoltaan 24h.

Vaikka laji on kehittynyt myös kilpaurheiluksi, niin samalla viivalla on mukana väkeä lapsiperheistä kaveriporukoihin ja vaelluskengin varustautuneista vaeltajista huippukuntoisiin seikkailu-urheilijoihin.Voittoja tärkeämpää lajissa on rastien löytämisen riemu, hyvä tunnelma ja uusien ystävien tapaaminen. Laji sopii niin suunnistajille ja seikkailu-urheilijoille kuin tavallisille kuntourheilijoille, partiolaisille, retkeilijöille ja muille ulkoilusta innostuneille.

Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut käytiin Australiassa vuonna 1992, jolloin mestaruuksista taisteli 194 kilpailujoukkuetta. Suomalaisista kilpatasolla parhaiten on menestynyt hämeenlinnalainen Iiro Kakko, joka voitti 1998 maailmanmestaruuden Kanadan Kalliovuorilla. Suomeen laji rantautui vuonna 2007 Jämijärvellä. Vuonna 2009 olivat vuorossa jo ensimmäiset arvokilpailut kun Ylläksellä taisteltiin EM-titteleistä.

Lisää lajitietoa voit lukea osoitteessa rogaining.fi

%d bloggaajaa tykkää tästä: